HTML

Zoón politikon

A szerző célja, hogy megértse az éppen zajló politikai folyamatokat, eseményeket. Értelmezési lehetőségek, elemzések.

Friss topikok

  • fuzessyz: @csillaberk: az utolsó bekezdéssel nem értek egyet. a felmérések általában azt szokták vizsgálni, ... (2013.07.26. 15:55) Esélytelen ellenzék?
  • fuzessyz: @török gábor: nagyon szépen köszönöm! (2013.07.03. 07:47) Objektíven a politikáról?

Archívum

Határozott határozat

2013.07.04. 15:54 fuzessyz

Az elmúlt napok egyik legforróbb témája az úgynevezett Tavares-jelentés, melyet tegnap fogadott el igen megosztott szavazáson az Európai Parlament. Néhány órával ezelőtt erre válaszul kikerült egy országgyűlési határozat szövegtervezete, (http://www.parlament.hu/irom39/11729/11729.pdf) melynek megfogalmazói rendkívül éles kritikával illetik az EU szerveit, közvetetten önmagában az Uniót is. Miért van szükség erre a határozatra? 

Magával a jelentéssel nem foglalkoznék, ahogy a határozattervezetről tartalmáról sem szólnék, megtette és folyamatosan teszi ezt helyettem több hírportál és blog. Az ügy kapcsán inkább kormányunk mozgástere és kommunikációja mögött rejlő motivációk az érdekesek. A benyújtott tervezet ugyanis a megszokottnál is erősebben kritizálja az EU Magyarországgal kapcsolatos tevékenységét, a túl rövid pórázt, hogy bizonyos alkotmányos és jogszabályozási kérdésekben nem vagyunk teljesen függetlenek Brüsszeltől. Nem mondok azzal újat, hogy az elmúlt három év retorikája a szabadságharcra épült nagyban: hazánk szuverenitását nem korlátozhatja az Európai Unió, pláne, ha az Alaptörvény rendelkezéseiről van szó. Hiszen a Fidesz politikájának az alapja nyilvánvalóan és logikusan a kétharmados többség, melyet akármilyen körülmények között, akármilyen választási rendszeren keresztül, mégiscsak a néptől kapott. Az így kapott többséggel pedig felhatalmazást kaptak egy új alaptörvény alkotására, mellyel a népet kívánják szolgálni. Tehát legfőbb feladatuknak tartják annak védelmét még az EU-val szemben is. Orbán a nemzetet, a hazát és saját érdekeinket minden fölé emelő politikájának épp az ilyen és ehhez hasonló momentumok a tökéletes manifesztációi, ezek a megnyilvánulások, noha elég radikálisnak tűnnek, egy jól felépített, több éve tartó és egyre kerekebbé váló történetnek az elemei. Ha egy ilyen jelentésre nem ilyen módon reagálna a kormány, korábbi tevékenysége hitelét vesztené, kártyavárként omlana össze, az pedig, hogy Orbán tegnapi beszéde a hazai választóknak szólt, teljesen természetes dolog, egy felszólalás az Európai Parlamentben tökéletes lehetőséget nyújt erre. 

Természetesen lehet vitatni az Alaptörvény tartalmát, és egyet lehet érteni a Tavares-jelentéssel, és nyilvánvalóan illethető kritikákkal a mostani kormány tevékenysége. Ebben a bejegyzésben inkább a kommunikációjukat, valamint főleg határozattervezet mögött húzódó okokat kívántam megfejteni. Ezek alapján kijelenthető, hogy teljesen konzisztens, logikus és jól felépített egyelőre a stratégia. 

Szólj hozzá!

Címkék: szuverenitás Orbán EU Alaptörvény Tavares

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivpol.blog.hu/api/trackback/id/tr115391095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása