HTML

Zoón politikon

A szerző célja, hogy megértse az éppen zajló politikai folyamatokat, eseményeket. Értelmezési lehetőségek, elemzések.

Friss topikok

  • fuzessyz: @csillaberk: az utolsó bekezdéssel nem értek egyet. a felmérések általában azt szokták vizsgálni, ... (2013.07.26. 15:55) Esélytelen ellenzék?
  • fuzessyz: @török gábor: nagyon szépen köszönöm! (2013.07.03. 07:47) Objektíven a politikáról?

Archívum

Esélytelen ellenzék?

2013.07.15. 15:35 fuzessyz

Megpróbálok egy kicsit egy bizonytalan, biztos pártpreferenciával nem rendelkező szavazó fejével gondolkodni. Nehéz, szinte reménytelen vállalkozásról van szó, hiszen a bizonytalanok csoportja vélhetően egyáltalán nem homogén: nem tudjuk teljes bizonyossággal meghatározni, hogy miért nem tudják, kire adnák le voksukat, valószínűleg egy ezt vizsgáló közvélemény-kutatáson rengeteg különböző válasz érkezne erre a kérdésre azon túlmenően, hogy kiábrándultak a politikából és politikusokból. Úgy gondolom, sokan úgy érezhetik, hogy egy párt sincs, aki az ő érdekeiket képviseli, az ő problémáikat felkarolja és megoldást próbál rá találni a törvényhozásban. 

Pedig évek óta az ő táboruk a legnépesebb, így a jövő évi választás eredményét nagymértékben befolyásolhatják. Szerepüket kicsit az amerikai elnökválasztások során az úgynevezett billegő államokéhoz tudnám hasonlítani: ezekben az államokban előre nem lehet tudni, melyik elnökjelölt fog nyerni, így kampányuk során sok energiát fektetnek abba, hogy az ott élő embereket a maguk oldalára állítsák. Ott egy tiszta kétpártrendszerről beszélhetünk, a 2010-es választásokig nálunk is ebbe az irányba mutattak a tendenciák, a pártrendszer koncentrálódott. Jövő tavasszal, mint azt a hazai politikai elemzők olyan sokszor tárgyalták már elemzéseikben, az új választási rendszer szabályai miatt az ellenzéknek szinte csak összefogással, megegyezéssel lehet esélyük a Fidesz ellen, lenne tehát két pólus, valamint a Jobbik (a Jobbik szerepe is rendkívül fontos lehet). Az említett bizonytalanok szerepe és szavazata tehát nagyon fontos lehet minden politikai erőnek, kiváltképp az ellenzéknek, a Fidesz egyelőre a közvélemény-kutatási adatokból kiindulva joggal érezheti nyeregben magát. 

Mint írtam, nem tudni, hogy a bizonytalanok milyen rétegekből kerülnek ki, azonban vannak olyan társadalmi csoportok, melyek jó eséllyel megszólíthatóak lehetnek, rengeteg írás foglalkozik velük mostanában. Talán a legelkeserítőbb helyzetben és a legtöbben a szegények vannak, mint azt olvashatjuk a Ténytár bejegyzésében is. A szegények sorsa mindenképpen egy olyan téma lehet a választási kampányban, amelyet legjobban képviselni képes párt/pártszövetség sok szavazót szerezhet. Ide sorolnám még a nyugdíjasok helyzetét és a nyugdíjak értékét, a fiatalok esélyeit a munkaerőpiacon és kivándorlásukat, de van még néhány téma mindezek mellett, melyek fontosak lehetnek, mint ahogy az ebben az írásban jól ki van fejtve.

Ezeket a kérdéseket áttekintve rájöhetünk, hogy egytől-egyig olyan, amiket egy baloldali párt magáévá tehet, képviselhet, sőt, egyszerűen muszáj felkarolnia. Egy korábbi bejegyzésben írtam a Mesterházy-féle videóról, melyben az MSZP legfontosabb célcsoportjait próbálják megszólítani, leírtam, miért nem fog ez valószínűleg sikerülni nekik. Továbbra is azt mondom azonban, hogy nincs más esélye az ellenzéknek, minthogy megtalálja azokat a rétegeket, akiknek jelenleg szinte nincs képviseletük, akik rosszul jártak az elmúlt három évben, megtalálják annak az okát, hogy miért nem rendelkezik pártpreferenciával a választópolgárok nagy része, és az ő problémáikra is megoldást találjanak. 2010-ben ezt az utat járta be a Jobbik is, és akkor megdöbbentő mennyiségű szavazatot kaptak. 

Végül visszatérve arra, mit láthat jelenleg egy bizonytalan szavazó. A politikai mező többszörösen megosztott: az egyértelmű kormányoldal-ellenzék törésvonal mellett töredezett az ellenzék is, ezen belül beszélhetünk a Jobbik és a magát demokratikus ellenzéknek nevező pártok ellentétéről, és mint tudjuk, a baloldal is megosztott. Több, mint valószínű, hogy létrejön valamiféle megállapodás a baloldali szervezetek között, ám ez nem lesz képes teljes mértékben lezárni az ezen belül dúló hatalmi harcokat. Hiába készül az MSZP és az Együtt-PM programja is, hiába járják az országot a hozzájuk köthető politikusok folyamatosan, csak a tárgyalási folyamatok körülményességéről és lassúságáról, a jelöltek hiányáról lehet hallani és olvasni. Ami ennél is nagyobb probléma, hogy nincs egy ember, aki mögé felsorakozik mindenki, akire egy erős és hiteles jelöltként tekinthetnénk, aki méltó és esélyes kihívója lehet Orbánnak. Jelenleg inkább Mesterházy tűnik befutónak a miniszterelnök-jelölti pozícióra, ám kérdés, nem lesz-e kevés idő ahhoz, hogy az egész baloldalt képviselő és összefogó jelöltként képesek legyenek felépíteni. Igaz, hogy a kampány igazán csak ősszel fog beindulni, ám ez már egy tavaly október óta húzódó történet, melyet Bajnai valószínűleg sokkal hamarabb el akart dönteni, ám ebben teljes kudarcot vallott, akkorát, mely úgy tűnik, miniszterelnök-jelöltségébe fog kerülni.

Egy bizonytalan szavazó tehát teljes bizonytalanságot láthat az ellenzékre tekintve jelenleg. Ilyen körülmények között nehéz azt a látszatot kelteni, hogy képesek lehetnek a demokratikus ellenzék pártjai megoldani a társdalom és a gazdaság problémáit. Természetesen rengeteg idő van még jövő tavaszig, de ha nem történik hatalmas változás, nem lesz kétséges a Fidesz újabb győzelme.   

2 komment

Címkék: összefogás ellenzék MSZP Bajnai Mesterházy

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivpol.blog.hu/api/trackback/id/tr485405696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillaberk 2013.07.26. 10:11:45

A bizonytalan szavazó egy kutatók által kreált kategória. Vannak a biztos pártválasztók és a választók másik tömege a bizonytalan szavazó. Ez nem azt jelenti, hogy kétségbeesve agyalnak azon, hogy vajon kire szavazzanak. Ők egy olyan hatalmas tömeg, akiket nem köt vakhit egyik oldalhoz sem, a politikai elemző középtájon látja őket, mint százával felhalmozott néhány ezres csoportokat. A bizonytalanság nem az állapotukat írja le, hanem a kutató nem tudja elhelyezni sehova, erre utal a bizonytalan szavazó kifejezés.

Magyarországon az tud választást nyerni, aki ezeket a pár ezres csoportokat meg tudja nyerni magának. Az, amit ma a kormánypártok és az ellenzék csinál, az stratégiai szempontból pont ezt jelenti. Egy-egy intézkedéssel, nyilatkozattal, szövetségkötéssel éppen bezsebeltek a 6-700 ilyen párezres csoportból párat.

Ennek a középen elhelyezkedő cirka 2,5 millió választónak az elkoptatott arcok nem működőképesek, ezért van az, hogy sem a kormánypártok, sem a volt MSZP környékén tobzódó szervezetek nem tudnak (még) átütő sikert aratni.
Egy új arc, egy új alakulat, megfelelően középre célzott retorikával minimum 20 százalékot el tudna érni, ha a kampány végéig meg tudja tartani a hitelességét.

Ugyanakkor mérhető eme bizonytalan szavazók pártpreferenciája és az egyik oldalnak sem kedvező. Nézd meg a jelentéseket, a fideszt sem szeretik és az alakuló, önmagát demokratikusnak nevező ellenzékkel sem elégedettek. Ha kellően nagy számban elmennek a választásokra, az nem kedvez a mostani kormánynak, mert tiltakozó attitűdjük van. Ezért is vették tervbe az előzetes regisztrációt, mert ez a bizonytalannak elnevezett kategória mindig kormányt buktatott. Ez most nem pártállás kérdése, a kormánypártokhoz közel álló felmérések is ezt jelzik.

fuzessyz · http://objektivpol.blog.hu/ 2013.07.26. 15:55:37

@csillaberk: az utolsó bekezdéssel nem értek egyet. a felmérések általában azt szokták vizsgálni, hogy a választópolgároknak hány százaléka elégedett/elégedetlen a jelenlegi állapotokkal. a magas százalék egyébként sem jelenti azt, hogy ők automatikusan a fidesz ellen szavaznak, pláne, hogy valószínűleg nagy az átfedés azokkal a rétegekkel, akik a jelenlegi ellenzéket is elutasítják, ők szintén rengetegen vannak.
a bizonytalan szavazók pedig nem azért bizonytalanok, mert a kutató nem tudja hova sorolni őket, hanem mert saját maguk nem tudják, hova tartoznak:)
süti beállítások módosítása