HTML

Zoón politikon

A szerző célja, hogy megértse az éppen zajló politikai folyamatokat, eseményeket. Értelmezési lehetőségek, elemzések.

Friss topikok

  • fuzessyz: @csillaberk: az utolsó bekezdéssel nem értek egyet. a felmérések általában azt szokták vizsgálni, ... (2013.07.26. 15:55) Esélytelen ellenzék?
  • fuzessyz: @török gábor: nagyon szépen köszönöm! (2013.07.03. 07:47) Objektíven a politikáról?

Archívum

Objektíven a politikáról?

2013.07.01. 16:28 fuzessyz

Lehetséges a politikáról nézeteinktől, értékeinktől mentesen beszélni? Mit jelent egyáltalán az objektivitás a politikával kapcsolatban? Szükséges-e egyáltalán, ilyen célokat kitűznie bárkinek is, mikor egy elemzést ír vagy politizálni kezd? 

Természetesen a fenti kérdésekre lehetetlen egyértelmű és kizárólagos választ adni. A politika épp ettől szép, mert nem létezik egy jó válasz semmire sem, mindenki az alapján gondolkodik az adott ügyről, amilyen eszmerendszer a legközelebb áll hozzá (sokan épp emiatt is tartják mocskos dolognak a politikát). A közérdeknek megfelelő döntés meghozása azon egyszerű okból kifolyólag tűnik lehetetlennek, hogy erről senkinek nincs fogalma, még a legalaposabb közvélemény-kutatás is képtelen azt valószínűleg feltárni. Véleményem szerint épp ez ad legitimitást bizonyos politikai jellegű döntéseknek, melyeket a másik oldal általában élesen támad: a közjót az épp kormányzó erők a saját értelmezésük, nézeteik alapján határozzák meg, ehhez mérten alakul kormányzásuk. Az értékek szerepe áthatja az egész politikájukat, megkerülhetetlen tényező. 

Lehet-e mentes ezektől az értékektől egy politikai elemzés? Nehezen. Közhelyek tárházát Lehetne ezzel kapcsolatban említeni, még egy politikai elemző is elmegy szavazni, a hozzá legközelebb álló értékeket képviselő párt mellé húzza be az ikszet. Egy politikáról elemzés céljából nyilatkozó ember célja azonban nem lehet a befolyásolás, a politikusok meghosszabbított kezeként való viselkedés, ezt a cél a közélet egyéb szereplőinek kell ellátniuk, sajnos nálunk egyelőre nem látható éles elválás sok esetben a szerepfelfogások között, és erről bizony a magukat elemzőként aposztrofáló szereplők is tehetnek. 

Blogom célja, hogy az aktuális eseményekről írjak a lehető legobjektívebben, amennyire ez lehetséges. Megpróbálom megérteni az adott döntéseket, az események főszereplőinek szándékait, esetleges értelmezési lehetőségeket felsorakoztatni, a történések értékelését pedig inkább az olvasókra hagyom. Mint blogom nevében szerepel, ezen a ponton fontosnak tartom a közérthetőséget is, minden eseményről a lehető legvilágosabban, legérthetőbb módszerekkel igyekszem írni. Témáimat illetően igyekszem mind szakpolitikai, mind pártpolitikai ügyekre fókuszálni, akár közvélemény-kutatási adatokkal és a pártok kampányaival is foglalkozni. 

Jó olvasást kívánok! 

2 komment

Címkék: politika közérdek elemző objektivitás

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivpol.blog.hu/api/trackback/id/tr635386389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása