HTML

Zoón politikon

A szerző célja, hogy megértse az éppen zajló politikai folyamatokat, eseményeket. Értelmezési lehetőségek, elemzések.

Friss topikok

  • fuzessyz: @csillaberk: az utolsó bekezdéssel nem értek egyet. a felmérések általában azt szokták vizsgálni, ... (2013.07.26. 15:55) Esélytelen ellenzék?
  • fuzessyz: @török gábor: nagyon szépen köszönöm! (2013.07.03. 07:47) Objektíven a politikáról?

Archívum

Mesterházy pillérei

2013.07.01. 21:19 fuzessyz

Adott egy párt, mely a nem túl sikeresnek mondható hatalmon eltöltött nyolc év után történelmi vereséget szenved. Rengeteg szavazó pártol el tőlük, legfontosabb politikusaik teljesen elvesztik hitelességüket a botrányokkal tűzdelt kormányzás ideje alatt, nincsenek megfelelő, az embereknek jól elmesélhető válaszaik az ország problémáira, a kampány teljes kudarc. Azonban még így is az ellenzék legerősebb pártja lesz, még ha ennek a kétharmaddal rendelkező kormányoldallal szemben nincs sok jelentősége, csak az ellenzéken belüli viszályok tekintetében egy fontos hivatkozási pont.

Mi ekkor a teendő? A legkézenfekvőbb válasz a teljes, mindent érintő megújulás. Új emberek kellenek a párt vezetőségébe, a frontvonalba, akikkel hitelesen eladható, hogy valami újat képviselnek, ugyanakkor nem taszítják el magukról a korábbi törzsszavazókat. Az alsóbb szinteken is szükséges a változtatás, már amennyiben megfelelő rekrutációs lehetőségek állnak rendelkezésre (az állampolgárok, azon belül a fiatalabb korosztályok apolitikussága ezt jelentősen nehezíti, melyről egy későbbi posztban lesz szó), a megújulásnak mindenhol be kell következnie, hogy kellően hatékony lehessen a párt működése. Újra kell definiálni saját magukat, egyrészt megmaradni azon az irányvonalon, amin korábban is voltak, és megtalálni azokat a pontokat, amiket újra kell gondolniuk. Elengedhetetlen, hogy megtalálják azokat a témákat és azokat a társadalmi rétegeket, melyeket képviselni akarnak, amik a párt profilja alapján a legfontosabb célpontnak számítanak. Szükséges ezekkel kapcsolatos szakpolitikai megoldások kidolgozása is, ennél is fontosabb azonban egy olyan stratégia kialakítása, melynek segítségével potensnek látszanak a választópolgárok szemében ezen feladatok végrehajtására. Ez egy nehéz és összetett feladat, nélkülözhetetlen kelléke azonban egy karizmatikus, hiteles vezető, aki illeszkedni tud ebbe a szerepbe. Ajánlott továbbá olyan kampányeszközök alkalmazása, amiket korábban kevésbé használtak ki, és amikkel a lehető legtöbb emberhez el tudják juttatni üzeneteiket. Például az internet, például a videómegosztó portálok.

Most csinálhatnám azt, hogy a fentebb felsoroltakat megvalósulási arányát százalékosan értékelem a szocialistákkal kapcsolatban, hasznosabb azonban, ha egy néhány napos videót linkelek. 

https://www.youtube.com/user/mszpofficial?v=vpHhR_u6G5k

Mesterházy 5 pillér nevet viselő promovideóját több blog is megosztotta (például:  http://kepviselofunky.blog.hu/2013/07/01/na_vajon_kik_jarnak_megint_jol#comments). Úgy gondolom, ha a videóról beszélni akarunk, ketté kell választani annak mondandóját és a képi világot. Előbbivel kezdeném. 

A szocialisták elnöke kiemeli azokat a rétegeket, akikkel kiemelten foglalkoznának kormányra kerülésük esetén (gyermekek, nők, munkavállalók, kis- és középvállalkozók és a nyugdíjasok), mindezek előtt kijelenti, hogy az egész ország jól járna az MSZP-vel. A kiemelt csoportok illenek a párt profiljába, egy szocialista párttól nem meglepő, hogy a munkavállalókat képviseli és a szegénység ellen küzd, ez abszolút logikusnak tekinthető, és a megmaradt szavazók is elégedetten hallgatták valószínűleg ezeket a mondatokat. Említ néhány olyan területet is Mesterházy, amivel a jelenlegi kormánnyal elégedetlen embereket is képes talán megszólítani, ide sorolható a többkulcsos adózás bevezetésére tett ígéret. A gyerekek említésének talán pedig csak az volt a célja, hogy a politikus emberi oldalát is kidomborítsa a videó (ˇ"én, mint apa"). Az üzenetek világosak, könnyen érthetőek és feldolgozhatóak, a saját programjukról beszél, nem pocskondiázza direkt módon a kormányt, egy háromperces videóba ezeken felül nem szükséges több információt tenni. Ugyanakkor nem hangzott el semmi olyan eget rengető dolog, melyre felkapná az ember a fejét. Mint írtam, elvárható egy szocialista párttól, hogy ilyen értékrendet képviseljen, de mégis hiányzik valami plusz, ami meggyőzné az embert, hogy az MSZP-re adja voksát, kicsit üresnek, nem eléggé eredetinek tűnik a mondanivaló. Az időzítés is kérdéses, itt a megoldás valószínűleg az Együtt-PM-mel folytatott baloldali házi bajnokság, hiszen a szocialisták nem maradhatnak csendben, amikor Bajnaiék az országot járják. Összességében ha csak és kizárólag a mondanivalót vizsgáljuk, nincs egyéb kifogásolnivaló. 

Viszont. mint fentebb írtam, nem mindegy, ki és hogyan adja elő az üzenetet, és sok esetben ez sokkal fontosabb, mint maga az üzenet. A videó alapján meg kell állapítani, Mesterházy nem képes olyan politikusként fellépni, aki erőt, cselekvésre képességet sugároz, hiszen az emberek többsége nem tud mással foglalkozni, mint furcsa fejrángásával és egyáltalán nem természetesnek ható mimikájával. Ilyenkor kerül előtérbe az, mennyire fontos egy vezető karizmája és hitelessége, mely a kampány során is lökést adhat egy pártnak. Szükséges egy vezér, akiben képesek megbízni a választópolgárok, akire egy egész párt vagy jelen esetben akár választói szövetség kampányát is lehet építeni, pláne, mikor az ellenfél nem kisebb név, mint Orbán Viktor. Le kell szűrniük a szocialistáknak a videó tanulságait: Mesterházyval kapcsolatban át kell dolgozniuk stratégiájukat, mert jelenlegi próbálkozásaik inkább a nevetség tárgyává válnak. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: megújulás MSZP YouTube Bajnai Mesterházy

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivpol.blog.hu/api/trackback/id/tr25386745

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.02. 12:24:34

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása